Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  25/04/2006
Data da última atualização:  14/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BALIGAR, V. C.; FAGERIA, N. K.
Afiliação:  VIRUPAX C. BALIGAR; NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF.
Título:  Aluminum influence on growth and uptake of micronutrients by cacao.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  Journal of Food, Agriculture & Environment, v. 3, n. 3/4, p. 173-177, July/Oct. 2005.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cacao (Theobroma cacao L) productivity in tropical soils is largely determined by aluminum toxicity and inadequate supply of essential availablenutrient. However, information on micronutrient requirements by cacao in acid soils is scarce. A growth chamber experiment was conducted toevaluate soil Al saturation (0.2, 19 and 26% of CEC) effects on root and shoot growth and micronutrient uptake parameters (concentration, uptakeefficiency ratios, influx and transport) by cacao. Root and shoot growth were significantly reduced by higher soil Al saturations, however, rootgrowth was more sensitive to Al toxicity than shoot growth. Critical soil Al saturation (soil Al saturation at which 10% reduction of optimal growthis achieved) for root growth was 2% and for shoot growth it was 15%. Uptake of Cu, Fe, Mn and Zn decreased quadratically with increasing soilAl saturation in the range of 0.2 to 26% but uptake for B increased with increasing soil Al saturation. Among the micronutrients, maximum uptakewas for Mn and minimum uptake was for Cu. Micronutrient use efficiency ratio (ER, mg shoot dry wt produced/mg of element in shoot) was inthe order of Cu >B > Zn > Fe > Mn. The ER for B, Mn and Zn increased quadratically and significantly with increasing soil Al saturation. Positivequadratic relations were observed for soil Al saturation and influx of micronutrients with the exception of Fe. The transport of Cu, Fe, Mn and Znto shoots decreased quadratically with increasing soil Al saturatio... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Micronutriente.
Thesagro:  Alumínio; Cacau; Theobroma Cacao.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF23526 - 1UPCAP - DD20052005
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Oriental. Para informações adicionais entre em contato com cpatu.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  12/12/2014
Data da última atualização:  10/07/2018
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SANTOS, J. C. dos; ROCHA, C. I. L. da; SANTOS, A. P. dos; SENA, A. L. dos S.; MATTIETTO, R. de A.; ELLERES, A. da S.
Afiliação:  JAIR CARVALHO DOS SANTOS, CPATU; CARLOS IVAN LIMA DA ROCHA, GRADUADO UFPA; ADRIANA PINHEIRO DOS SANTOS; ANA LAURA DOS SANTOS SENA, CPATU; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU; ADILSON DA SILVA ELLERES, CPATU.
Título:  Descrição da cadeia produtiva do açaí na Amazônia.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  In: SANTANA, A. C. de (Org.). Mercado cadeia produtiva e desenvolvimento rural na Amazônia. Belém, PA: UFRA, 2014.
Páginas:  Cap. 6, p. 141-163.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Euterpe oleraceae.
Thesagro:  Açaí; Cadeia Produtiva.
Thesaurus NAL:  Amazonia.
Categoria do assunto:  A Sistemas de Cultivo
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU50551 - 1UPCPL - PP334.68309811S232m
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional